Pečenie vianočných cukroviniek je jednou z najzaujímavejších súčastí Vianoc. Hlavne deti by si Vianoce bez pečiva nedokázali predstaviť, už samotné pečenie je pre nich veľký zážitok. Preto sa radi podelíme o niekoľko medových receptov.
Obsah – zoznam receptov:
Trojhránky s orieškami, Štvorčeky so sezamom, Perníková chalúpka, Vianočný perník, Čínske mandľové štvorčeky, Kokosové kláty, Medové koláčiky, Medové rezy, Medové perníčky – domáce, Drážďanské perníčky, Vianočné perníčky – krehké, Výborné mäkké perníčky, Orechové perníčky, Vianočné perníčky, Turecký med, Pšenovník so slivkami a jablkami, Medové pracne, Medovníčky vianočné pečivo, Zázvorový punč
Trojhránky s orieškami
Ingrediencie:
125 g pšeničnej hladkej múky
50 g jemne mletej pohánky
pol lyžičky prášku do pečiva
50 g medu
1 malé vajíčko
75 g masla
Náplň:
2 lyžice marhuľového lekváru
100 g masla
100 g medu
75 g mletých lieskových orechov
2 lyžice pohánkovej múky
175 g sekaných lieskových orechov
čokoláda na dozdobenie
Postup:
Zmäknuté maslo, med, vajíčko, prášok do pečiva a obe múky spracujeme ručne na hladké, pružné cesto, vložíme ho do potravinárskej fólie a cez noc dáme oddýchnuť do chladničky. Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na plát priamo na plechu na šírku asi 3 milimetre. Povrch potrieme lekvárom.
Med a maslo rozpustíme na panvici a do teplej zmesi prisypeme mleté lieskové oriešky, sekané lieskové orechy a 2 lyžice pohánkovej múky. Zmes dôkladne premiešame a necháme vychladiť. Vychladnutú zmes natrieme na povrch cesta a dáme piecť do rúry predhriatej na 175 ° C asi na 20 minút.
Po upečení necháme zľahka vychladnúť, medzitým si rozpustíme čokoládu a povrch ňou pofrkáme. Ešte vlažné cesto nakrájame na štvorce asi 6 x 6 centimetrov a tie potom prepolíme na trojuholníčky. Necháme stuhnúť a uložíme v krabici do chladu.
Štvorčeky so sezamom
Ingrediencie:
150 g sezamového semienka
80 g mäkkého masla
150 g tekutého medu
citrónová kôra z 1 citróna
pol lyžičky škorice
štipka soli
pol lyžičky mletého kardamómu
pol lyžičky mletého klinčeka
1 vajce
50 g jačmenná múky
100 g celozrnnej múky
Postup:
Na suchej panvici opražíme dozlatista sezamové semienka. Do misy nakrájame zmäknuté maslo, prilejeme tekutý med a spolu šľaháme, až nám vznikne krém. Do krému postupne zašľaháme vajcia, po lyžiciach obe múky, nastrúhanú kôru z 1 citróna, škoricu, kardamóm, mletý klinček a štipku soli. Vymiešame cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu oddýchnuť.
Vymažeme si plech maslom a rozotrieme naň oddýchnuté cesto. Povrch posypeme opraženým sezamovým semienkom a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C. Ešte teplé upečené cesto nakrájame na štvorčeky asi 4 x 4 centimetre, necháme vychladiť a uložíme do dózy s uzáverom.
Perníková chalúpka
Ingrediencie:
400 g hladkej múky
140 g práškového cukru
60 g tuku
2 celé vajcia
100 g medu
1 lyžička perníkového korenia
1 lyžička sódy
1 vajce na potretie
Na polevu:
1 bielok
140 g práškového cukru
citrónová šťava
cukríky, lentilky, alebo cukrové ozdoby na dozdobenie
Postup:
Vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň 24 hodín oddýchnuť v chlade. Vykrájame jednotlivé diely chalúpky – odporúčame si ich vopred nakresliť na pevný papier, vystrihnúť a použiť ako šablónu na vykrajovanie z cesta. Zo zvyšného cesta vykrájame tvary, ktorými chalúpku dozdobíme – snehuliaka, stromček a pod. Vykrájané diely upečieme v mierne vyhriatej rúre. Hneď po vybratí z rúry potrieme rozšľahaným vajcom.
Upečené vychladnuté diely postupne zlepujeme polevou, každý spoj necháme dôkladne zatuhnúť. Ak niektoré miesto nechce držať, môžeme si vypomôcť špáradlom, ktorým k sebe diely “prišpendlíme”. Na záver chalúpku ozdobíme podľa fantázie. Toto cesto môžeme použiť aj na malé perníčky.
Vianočný perník
Ingrediencie:
250 g medu
150 g prírodného cukru
100 g masla
500 g hladkej múky
1 lyžička nového korenia
1/2 lyžičky škorice
trochu mletého klinčeka
štipka kardamómu
muškátového kvetu a anízu
1 prášok do pečiva
1/4 lyžičky soli
2 vajcia
papier na pečenie alebo tuk a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy
20 lúpaných mandlí
Postup:
Med, cukor, maslo a 3 lyžice vody trochu zahrejeme a zmiešame v hustú hmotu. Necháme vychladnúť. Múku, mleté alebo tlčené korenie a prášok do pečiva zmiešame. Vajcia vmiešame do medovej hmoty, postupne pridávame múku a vymiešame cesto. Formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou.
Cesto vlejeme (skôr naložíme, je dosť husté) do formy, povrch uhladíme a ozdobíme mandľami. Pečieme asi 50 minút pri 175 °C. Upečenie skúsime špajľou. Po vytiahnutí z rúry necháme ešte 30 minút vo forme. Potom perník vyberieme z formy, pevne zabalíme do fólie alebo alobalu a prvýkrát ochutnáme najskôr za 2 dni. Pevne zabalený vydrží niekoľko týždňov čerstvý (nemám overené, na to je veľmi dobrý, ale za týždeň je naozaj o poznanie lepší ako za dva dni).
Namiesto korenia môžeme použiť kypriaci prášok do perníka, v tom prípade vynecháme prášok do pečiva.
Čínske mandľové štvorčeky
Ingrediencie:
200 g hladkej múky
100 g práškového cukru
100 g masla
100 g strúhaných nelúpaných mandlí
1 vajce
1 lyžica medu
1 lyžica kakaa
trocha mletej škorice a mletého klinčeka
Postup:
Vymiešame maslo s cukrom, vajcom, medom a korením. Vyklopíme do múky premiešanej s kakaom a mandľami. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme a vykrajujeme malé štvorčeky.
Kladieme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným bielkom. Necháme zľahka zaschnúť a polovicu štvorčekov ozdobíme rezankami nakrájaných olúpaných mandlí. Upečené štvorčeky zlepujeme čokoládovým krémom alebo nutelou. Jeden hladký, druhý zdobený mandľami.
Kokosové kolíky
Ingrediencie:
100 g strúhaného kokosu
100 g hrozienok
1 lyžica medu
1/4 lyžičky mletej škorice
strúhaný kokos na obalenie
Postup:
Hrozienka sparíme, scedíme a pomelieme alebo rozmixujeme. Zmiešame s kokosom, medom a ochutíme škoricou. Na dosku nasypeme kokos a z hmoty vytvarujeme tenký valček, ktorý nakrájame na kláty. Hmotu je možné tiež ochutiť kávou, kakaom, nastrúhanou čokoládou, rumom a pod.
Pre väčší efekt môžeme hmotu rozdeliť na polovice a jednu z nich zafarbiť napr. kakaom alebo lekvárom. Obe potom vyvaľkáme na podobný rozmer, najlepšie na silikónovej doske, alebo podsypávame strúhaným kokosom. Vyvaľkané placky položíme na seba a zarolujeme, v reze potom bude krásna farebná špirálka.
Medové koláčiky
Ingrediencie:
140 g zmäknutého masla
2 žĺtky
140 g tekutého medu
350 g hladkej múky
½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
4 – 5 vrchovatých polievkových lyžíc marmelády
2 – 3 polievkové lyžice mletých alebo sekaných orechov na posypanie
Postup:
Maslo, žĺtky, med našľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny.
Múku premiešame s kypriacim práškom vanilínovým cukrom a za stáleho šľahania elektrickým ručným šľahačom na najnižšom stupni zapracujeme do peny. Hmotu vyklopíme na pomúčenú dosku a vypracujeme cesto.
Z cesta vyvaľkáme valček, ktorý rozkrájame asi na 55 ks. Z každého kúsku vygúľame guličku a dáme na plech pokrytý papierom na pečenie. Do každej guličky urobíme koncom varešky jamku.
Dáme do rúry predpiecť. Asi po 7 min plech vyberieme a pomocou 2 kávových lyžičiek alebo zdobiaceho vrecúška dáme do jamky trochu lekváru. Posypeme orieškami alebo dáme mandľu, vrátime do rúry a pečieme ešte asi 7 – 8 min.
Vychladnuté koláčiky môžeme ihneď konzumovať, alebo uložíme do dózy.
Odporúčaná teplota pečenia:
Elektrická rúra: asi 190 ° C (predhriata)
Teplovzdušná rúra: asi 170 ° C (predhriata)
Plynová rúra: stupeň 3-4 (predhriata)
Doba pečenia celkom asi 15 minút
Pri pečení vždy rešpektujte skúsenosti s vlastnou rúrou.
Medové rezy
Ingrediencie:
1 vajce
150g cukru kryštál
50g masla
2 vrchovaté lyžice medu
2 lyžice mlieka
1 lyžička sódy
450 g hladkej múky
Náplň:
marhuľový lekvár
1 dcl mlieka
2 lyžice hrubej krupice alebo hrubej múky
vanilkový cukor
1 dcl mlieka
20 dkg masla
12 dkg práškového cukru
rum
čokoláda na dozdobenie
Postup:
Všetko okrem múky zvaríme dokopy a miešame tak dlho, až je z toho karamelová pena. Že je hotová spoznáte tak, že od dna vytvára karamelové povrázky. Ešte za tepla pridáme 450 g hladkej múky. Spracujeme na hladké cesto a rozdelíme na 4 diely. Každý diel veľmi pomúčime, vyvaľkáme na tenký plát a upečieme na papieri na pečenie.
Medzitým si pripravíme krém: 1 dcl mlieka, 2 lyžice krupice hrubej alebo hrubej múky a jeden vanilkový cukor zmiešať v hrnčeku, vliať do 1 dcl vriaceho mlieka a uvariť kašičku. 20 dkg masla a 12 dkg cukru utrieť, pridať rum a postupne zašľahávať vychladnutú kašu.
Vychladnuté pláty plníme krémom a marhuľovým lekvárom a vrstvíme na seba. Prvý plát potrieme krémom, ďalší plát lekvárom, na ďalší zase krém a ten posledný polejeme čokoládou. Nakrájame na rezy a môžeme podávať.
Medové perníčky – mäkké
Ingrediencie:
400 g hladkej múky
140 g cukru múčka
100 g masla
2 vajcia
1 lyžička sódy
2 lyžičky perníkového korenia
2 lyžice medu
Na polevu:
1 bielok
140 g práškového cukru
citrónová šťava
Postup:
Cukor vymiešame s vajcami a maslom, potom pridáme med a korenie. Do tejto kašičky vmiešame múku so sódou. Vypracujeme cesto. Pokiaľ by sa lepilo, pridáme viac múky.
POZOR: medu nedávame viac, perníčky by boli tvrdé. Cesto necháme odležať, najlepšie cez noc.
Vyvaľkáme placku cca 0,5 cm hrubú, vykrajujeme a pečieme v rozohriatej rúre na 180 ° C cca 8 minút. Po upečení potierame rozšľahaným vajcom a vychladnuté perníčky ozdobíme bielkovou polevou.
Ja viem, klasika, ale sú naozaj ihneď mäkké, takže kto nestihol napiecť v predstihu, aby sa rozležali, tak snáď mu tento recept pomôže.
Drážďanské perníčky
Ingrediencie:
500 g hladkej múky
1 prášok do perníka
strúhaná citrónová kôra
250 g medu
trochu teplého mlieka
200 g namletých olúpaných mandlí
150 g práškového cukru
vajcia a lúpané mandle na ozdobu
tuk na vymastenie plechu
Postup
Asi dva dni vopred sparíme mandle vriacou vodou, olúpeme ich a necháme uschnúť, aby išli dobre namlieť.
Med rozohrejeme v teplom mlieku. Múku, cukor, prášok do perníka, citr. kôru a mleté mandle dáme do misy, pridáme teplé mlieko s medom a vypracujeme cesto. Ihneď vyvaľkáme cesto na plát asi pol centimetra hrubý, vykrajujeme rôzne tvary a pokladáme na vymastený plech.
Perníčky potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme polovicou mandle. Pečieme v predhriatej rúre (180 ° C, cca 10 minút). Perníčky necháme aspoň 10 dní rozležať.
Vianočné perníčky – krehké
Ingrediencie:
65 – 70 dkg hladkej múky
25 dkg práškového cukru
12 dkg medu
5 dkg masla
4 vajcia
2 lyžičky sódy
2 lyžičky mletého korenia
Na polevu:
1 bielok
140 g práškového cukru
citrónová šťava
Postup:
Múku a cukor preosejeme na dosku a zmiešame s korením a jedlou sódou. V múke urobíme jamku, pridáme vajcia, med a zmäknuté maslo. Prepracujeme, eventuálne pridáme múku, pokiaľ sa cesto lepí.
Vyvaľkáme plát asi 3 mm hrubý (pri vaľkaní cesto neobraciame, aby navrchu nebolo múčne) a vykrajujeme. Potrieme rozšľahanými vajcami, pečieme vo vyhriatej rúre na plechu vyloženom papierom na pečenie alebo vymastenom tukom.
Pri pečení aspoň 3 minúty neotvárať rúru!!! Ešte horúce perníčky zložíme z plechu a necháme rozložené vychladnúť. Po vychladnutí zdobíme polevou.
Výborné mäkké perníčky
Ingrediencie:
1000 g hladkej múky
400 g práškového cukru
400 g medu
4 stredne veľké vajcia
2 lyžičky sódy
3 lyžice perníkového korenia
vajcia na potretie
Postup:
Múku zmiešame s cukrom, sódou a korením a všetko preosejeme. V zmesi urobíme jamku a prilejeme tekutý med a rozšľahané vajcia. Vypracujeme cesto, vložíme do sklenenej nádoby a necháme 2 dni odležať v chladničke.
Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na výšku: na menšie tvary stačí 2 – 3 mm, na väčšie 3 – 4 mm. Medovníčky pokladáme na plech potretý tukom, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200 °C.
Orechové perníčky
Ingrediencie:
350 g hladkej múky
200 g práškového cukru
2 vajcia
40 g pomletých orechov
2 lyžice medu
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžica mletej škorice
vajcia na potretie
Postup:
Z prísad vypracujeme cesto a necháme v chlade odpočinúť do druhého dňa. Cesto rozvaľkáme na plát s výškou cca 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Vyskladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme doružova v dobre vyhriatej rúre na cca 180 °C.
Vianočné perníčky
Ingrediencie:
60 g masla
400 g hladkej múky
2 vajcia
1/2 lyžičky prášku do pečiva
2 lyžice vlažného medu
140 g práškového cukru
na špičku noža mletého klinčeka
1 lyžička mletého anízu
vajcia na potretie
Postup:
Zo všetkých prísad vypracujeme cesto, necháme do druhého dňa odležať v chlade. Druhý deň vyvaľkáme na plát vysoký asi 4 mm a vykrajujeme vybrané tvary. Vykrájané kúsky vyskladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na cca 190 °C.
Turecký med
Ingrediencie:
18 dkg práškového cukru
10 dkg medu
12 dkg sekaných orieškov podľa chuti (lieskové, mandle, pistácie)
3 bielky
potravinárska fólia
prípadne tortové oblátky a čokoláda na ozdobu
Postup:
Med necháme rozohriať (nesmie sa variť). Bielky s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia a za stáleho miešania prilievame med a nakoniec do vzniknutej hmoty vmiešame nasekané oriešky
Pripravíme si formu (alebo viac menších), ktorú si vyložíme potravinárskou fóliou, aby nám hotový turecký med šiel ľahko vybrať. Do pripravenej formy naložíme ľahko vychladnutú hmotu a necháme pri izbovej teplote úplne vychladnúť a struhnúť, ideálne do druhého dňa. Potom vyberieme z formy a krájame na ľubovoľné kúsky.
Variantom môže byť natrieť medovú hmotu na biele oblátky vo vrstve asi 1 cm (chce to trochu cviku, hmota je veľmi lepkavá a nepoddajná), priklopiť druhou oblátkou, ľahko pritlačiť a zaťažiť doskou. Necháme do druhého dňa odležať v izbovej teplote, nakrájame na úzke prúžky a rožky môžeme máčať v čokoláde.
Pšenovník so slivkami a jablkami
Ingrediencie:
150 g pšena alebo 750 g uvarenej pšenovej kaše
8 až 10 lyžíc medu
200 g sušených sliviek (tie vopred na niekoľko hodín namočíme)
500 g nahrubo nastrúhaných jabĺk
2 lyžice škorice
100 g hrozienok
3 lyžice kukuričného škrobu alebo vanilkového biopudingu.
prípadne 2 vajcia
Postup:
Pšeno vyperieme v čistej vode, zalejeme 750 g tekutiny (biomlieko, ryžový alebo špaldový nápoj, jablkový mušt a pod.) a uvaríme pšenovú kašu. Necháme ju čiastočne vychladnúť a premiešame s medom. Ochutnáme a dosladíme podľa chuti, kaša s muštom potrebuje menej dosladzovať. Kto chce jemnejšie a krehkejšie pšenovník, pridá do vychladnutej pšenovej kaše žĺtky a sneh z dvoch vajec.
Do vymastenej formy natlačíme na dno polovicu osladených vychladnutého pšena a na ne naukladáme odkvapkané, vopred namočené slivky. Strúhané jablká zmiešame so škoricou, hrozienkami a pudingom a zmes použijeme ako ďalšiu vrstvu. Na jablká narovnáme druhú polovicu pšena, povrch môžeme pred zapečením ešte pokvapkať ovsenou alebo inou smotanou.
Dáme zapiecť zhruba na 35 až 40 minút do rúry vyhriatej na 180 ° C, povrch necháme ku koncu zozlatnúť pod grilom.
Medové pracne
Ingrediencie:
250 g hladkej múky
210 g rastlinného tuku
70 g cukor múčka
50 g medu
100 g kokosu alebo orechov
1 citr.šťava
1 vanilkový cukor
1 lyžica kakaa
cukor múčka na obaľovanie
Postup:
Zo surovín zarobíme cesto, natlačíme do vymastených formičiek. Môžeme ich tiež do formičiek iba vtlačiť a neupečené zase vyklopiť a piecť bez formičiek. Vyskladáme na plech, pokiaľ nepečieme vo formičkách, vyložíme si plech papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C a ešte horúce pracny obaľujeme v práškovom cukre.
Medovníčky vianočné pečivo
Ingrediencie:
3 vajcia
1 a 1/2 hrnčeka práškového cukru
3 lyžice medu
3 hrnčeky hladkej múky
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžica mletej škorice
trochu tlčených klinčekov
trochu tlčeného anízu
3 lyžice rozpusteného masla
vajcia na potretie
prípadne lúpané mandle na ozdobu
Postup:
Vajcia ušľaháme s preosiatym práškovým cukrom, pridáme ohriaty med a opäť šľaháme. Potom pridáme mletú škoricu, tlčené korenie, obyčajnú hladkú múku zmiešanú s jedlou sódou, všetko premiešame a na koniec vmiešame rozpustené maslo. Cesto necháme 24 hodín odležať v chlade.
Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme a formičkami vykrajujeme rôzne tvary medovníčkov. Poukladáme ich na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajcom (doprostred môžeme dať kúsok orecha alebo olúpané mandle) a upečieme.
Zázvorový punč
Ingrediencie:
3 lyžičky sypaného čierneho čaju
kúsok (asi 3 cm) koreňa zázvoru
200 ml rumu
200 ml červeného vína
4 lyžičky medu
1 pomaranč
cukor kryštál na dozdobenie
Postup:
Čierny čaj zalejeme 600 ml vriacej vody a 3 minúty necháme lúhovať. Koreň zázvoru olúpeme a nastrúhame najemno. Z dužiny vytlačíme šťavu. Vylúhovaný čaj precedíme. Pridáme rum, víno, niekoľko kvapiek zázvorovej šťavy a med. Zmes zahrejeme (nevaríme). Hrnčeky naplníme horúcim vianočným punčom a dozdobíme kúskami pomaranča.
Pre väčší efekt pri servírovaní môžeme pred naplnením okraja šálok navlhčiť pomarančovou šťavou a ponoriť do mištičky s cukrom.
článok preložený z pôvodného článku na www.pleva.cz
Najnovšie komentáre