Kategórie
Poradňa

Materská kašička je jedným zo základných včelích produktov. Jej konzistencia pripomína homogénnu smotanovú až želatínovú kašičku bielej farby, môže mať ale aj nádych dožlta alebo do okrova. Je zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, tukov, nukleotidov, cukrov a ďalších zložiek potrebných pre život včiel.

Co je to vlastně mateří kašička?

 Jej chuť je kyslá až horko-kyslá a má typickú fenolovú vôňu. Všetky zložky materskej kašičky sú vo vyváženom pomere, ktorý sa vyvinul v priebehu 100 až 120 miliónov rokov (teda od doby doloženého výskytu včiel na našej planéte).

Ako vzniká materská kašička?

Materskú kašičku vylučuje včela zo svojich hltanových žliaz. Schopnosť tvoriť materskú kašičku majú tzv. Včely mladušky, ktorým je šesť až štrnásť dní. Základom produkcie materskej kašičky je včelí peľ. Peľové zrnká v žalúdku včely popraskajú a z ich obsahu potom včela získa dôležité zložky pre tvorbu materskej kašičky. Včely potrebujú dostatok peľu nielen pre tvorbu materskej kašičky, ale aj ako výživu pre celé včelstvo.

Ako využívajú materskú kašičku včely?

Včely používajú materskú kašičku ako kŕmenie, a to hneď pre niekoľko druhov včiel. Kŕmia ním dospelých matky, budúce matky (kráľovné) a prvé tri dni tiež larvy včiel robotníc a trúdov. Zloženie materskej kašičky sa líši podľa toho, aký druh včiel sa má vyliahnuť. “Materská kašička obsahuje pre matku, okrem všeobecných komponentov, i, o niečo viac ‘voľných aminokyselín, nukleotidov a vitamínov.” 1

včelí matka - královna s krmičkami

Spotreba materskej kašičky sa u jednotlivých včiel vo včelstve značne líšia. Jej najväčším konzumentom je matka, ktorá sa po pláste pohybuje v sprievode niekoľkých včiel Krmíčiek – tie sa o ňu starajú a materskú kašičku jej sústavne ponúkajú. Práve vďaka konzumácii materskej kašičky má matka mimoriadne veľkú vitalitu v plodení. Za jediný deň totiž dokáže zaplodovať 1 plást s veľkosťou približne 16 dm. Hmotnosť vajíčok, ktorá matka za deň položí, prevyšuje jej vlastnú hmotnosť.

Zatiaľ čo bežné včely robotnice žijú dva mesiace a tie dlhoveké niekoľko mesiacov, matka sa dožíva 3 až 5 rokov. Vo výnimočných prípadoch môže matka dosiahnuť až 7 rokov života. “Mnoho vedcov objasňuje tento veľký rozdiel v dĺžke života včelej kráľovnej a robotnice práve odlišnou stravou. Je to práve materská kašička, ktorá zaisťuje kráľovnej dlhý život a plodnosť. “2

Zloženie materskej kašičky

“Materská kašička je jedným z najzáhadnejších prírodných produktov a jej zloženie nie je doteraz celkom objasnené. Obsahuje veľké množstvo komponentov, ktoré vytvárajú výživnú zmes s jedinečnými vlastnosťami. “3

“Materská kašička obsahuje: najviac vody (50 – 70%), sušinu tvoria prevažne cukry, bielkoviny (10 -20%), tuky (3 – 10%), ale aj mnoho ďalších prvkov, ktoré síce obsahom tvoria menší podiel, ale sú nesmierne účinné a dôležité. “4  Podrobnejšie sa na ne pozrieme v nasledujúcom odseku.

mateří kašička na plástu

“Z cukrov je prítomná hlavne glukóza a fruktóza v podobnom pomere ako v mede. Obsah sacharózy kolíše vzorka od vzorky. V malých kvantách sú prítomné ďalšie cukry: maltóza, trehalóza, melibióza, ribóza a erlóza.

Z tukových látok je napr. Dôležitá kyselina 10-hydroxy-2-decenová, ktorá tlmí rast baktérií (aj preto je materská kašička cez vysoký obsah vody mikrobiálne veľmi stabilná) a jej nasýtený ekvivalent, kyselina 10-hydroxydecenová. Práve mastné kyseliny sú zrejme zodpovedné za väčšinu poznaných biologických vlastností.

Natívna kašička obsahuje okolo 1% minerálnych látok, najviac draslíka, nasledujú vápnik, sodík, zinok, železo, meď, mangán a ďalšie. Obsah vitamínov je v materskej kašičke  relatívne veľmi nízky. Predtým často diskutovaný a preceňovaný obsah pohlavných hormónov bol tiež stanovený vo veľmi nízkych hladinách.

Nemožno však vylúčiť významný účinok iných, zatiaľ málo známych alebo neznámych látok. Z heterocyklických zlúčenín sú tu pterin a neopterin, rad nukletidů a nukleových báz, vysoký obsah makroergických fosfátov (AMP, ADP, ATP), acetylcholín a iné látky. “5

Zloženie materskej kašičky zodpovedá tomu, čo v okolí najlepšie dostať. Práve v pele kvetov sa totiž nachádzajú najcennejšie látky zo samotnej rastliny, ale tiež to najlepšie z miestnej pôdy. Rozdiel medzi pomermi jednotlivých zložiek materskej kašičky teda robí predovšetkým oblasť, kde včely peľ zbierajú a aké rastliny majú k dispozícii. Aj preto sa napríklad pomer percent bielkovín rozchádza o celý dvojnásobok – raz to môže byť iba 10%, zatiaľ čo v úrodnejšom kraji 20%.

“Materská kašička obsahuje celý rad vitamínov, ktoré majú liečebný účinok:

  • Vitamín B1, ktorý reguluje hospodárenie s cukrami a chráni centrálny nervový systém.
  • Vitamín B2, ktorého nedostatok spôsobuje poruchy rastu, poškodenie pokožky, slizníc a spôsobuje stavy únavy.
  • Vitamín B3, ktorý pomáha udržiavať zdravý centrálny nervový systém, pomáha telu využívať sacharidy, tuky aj bielkoviny a zlepšuje stav pri chronickom únavovom syndróme, migrénach, zažívacích problémoch a niektorých alergiách.
  • Vitamín B6, ktorého nedostatok spôsobuje vypadávanie vlasov, vznik ekzémov a poškodenie nervov.
  • Vitamín B7, ktorý pôsobí proti zápalom pokožky a viečok.
  • Vitamín C, ktorý pôsobí preventívne proti krvácaniu ďasien.
  • Vitamín B9, ktorý je nevyhnutný pre všetky procesy bunkového delenia a rastu.
  • Vitamín E, ktorý stimuluje pohlavnú činnosť, chráni pred potratom a pôsobí proti sterilite.
  • Vitamín B12, ktorý udržuje zdravé nervové bunky a červené krvinky a správne fungovanie centrálneho nervového systému.
  • Vitamín D, ktorý podporuje správne vstrebávanie vápnika a udržuje správnu hladinu vápnika a fosforu v krvi. “6

Veľmi zaujímavé je, že “v materská kašičke neboli zistené mikroorganizmy – tento produkt má teda schopnosť vlastnej sterilizácie” .7

Získavanie materskej kašičky

Materská kašička sa nachádza v matečníku s 3 až 4dennými larvami. Odtiaľ sa vyberá malou drevenou lopatkou alebo odsávačom a odkladá do ochladenej nádoby z tmavého skla. Niektorí včelári ju vmiešavajú priamo do medu.

Mateří kašičkaFoto: Wikimedia Commons autor: Waugsberg, CC BY-SA 4.0;

“Včelári vo včelíne pri rušení matečníka s obľubou takto získanú materskú kašičku konzumujú priamo v natívnej forme. Podľa Dr. Stangacia je efektívne spotrebovať materskú kašičku s voskom matečníka aj s larvou, pretože v tomto prípade je larva inak neupotrebiteľná. Ide pritom o vysoko hodnotný biologický materiál s mimoriadnymi účinkami na ľudský organizmus. “8

História využívanie materskej kašičky

Materskú kašičku poznali a využívali už Egypťania a Rimania. Používali ju na liečenie, ale aj na kozmetické účely. Vedomosti o vlastnostiach materskej kašičky a ďalších včelích produktov bohužiaľ neboli u starovekých národov nijako zintenzívnené v odovzdávaní nasledujúcim generáciám. Preto sa materská kašička dostala do povedomia seriózneho lekárstva až v novšej dobe a vedeckému skúmaniu sa podrobili  ešte neskôr.

V roku 1680 ju Holanďan Swammerdam označil ako slinný med včely. Francúzsky prírodovedec Reaumur doložil, že sa jedná o látku vylučovanú hltanovými žľazami včiel. Vo svojej práci z 18. storočia uvádza, že materská kašička je “super výživou” a predstavuje ju ako koncentrovanú potravu. Jeho poznatky rozšíril švajčiarsky kolega Huber, ktorý doložil, že sa vďaka materská kašičke vyvíja ktorákoľvek larva v pohlavne dospelú samičku, teda kráľovnú.

Obdobie najväčšej slávy materskej kašičky spadá do 60. rokov minulého storočia. V roku 1953 získal B. De Belvefer patent na výrobu preparátu z materskej kašičky, ktorým sa stal známym po celom svete. V druhej polovici minulého storočia sa materská kašička tešila nesmiernej obľube verejnosti, ale aj lekárov.

lyofilizovana materi kasicka plevaLyofilizovaná materská kašička

Uskladnenie materskej kašičky

Materská kašička je pomerne citlivá látka, ktorá neznáša styk s kovmi. Preto nezabudnite, že ju nie je dobré naberať kovovou lyžičkou! Škodí jej tiež slnečné svetlo, teplo, kyslík a akékoľvek nečistoty. Po získaní sa preto musí ihneď konzervovať.

Uskladňuje sa v čistej forme, lyofilizovaná alebo zmiešaná s medom. Čerstvá materská kašička sa skladuje v chladnom a tmavom prostredí chladničky pri teplote 3 až 5 stupňov, teplota by nemala klesnúť pod bod mrazu, za týchto podmienok vydrží maximálne pol roka.

Uchovaná v mede alebo v lyofilizovanej forme potom vydrží 1 rok. Trvanlivosť materskej kašičky možné predĺžiť zamrazením pri ideálnych teplotách -15 až -20 stupňov, v mrazničke potom vydrží 2 roky. Po rozmrazení ju už znova nezmrazujte. Čistú materskú kašičku aj materskú kašičku v mede však vždy odporúčame spotrebovať čo najskôr.

Liečebné využitie materskej kašičky

“Materská kašička sa používa na liečenie širokej škály ochorení a zdravotných ťažkostí. Využíva sa na liečbu:

  • bronchiálnej astmy,
  • nespavosti,
  • akné,
  • anémia,
  • asténia (celkovej slabosti),
  • arteriosklerózy,
  • proti depresiám,
  • aterosklerózy,
  • artritídy dolných končatín,
  • encefalitídy,
  • pri ochorení pečene,
  • vredov dvanástorníka,
  • pri klimakterických problémoch,
  • pri nechutenstve,
  • pri neurasténii,
  • niektorých typov ochrnutie,
  • pri oneskorenom vývoji detí,
  • pri skleróze multiplex,
  • pri Parkinsonovej chorobe,
  • pri stenokardií,
  • pri slabnutí zraku a sluchu bez významných príčin,
  • pri zápale hrubého čreva,
  • proti vypadávaniu vlasov,
  • po chirurgických zákrokoch,
  • po pôrode s veľkou stratou krvi,
  • pri rekonvalescencii po ťažkých chorobách, úrazoch a operáciách,
  • na stimuláciu žliaz s vnútornou sekréciou – štítna žľaza, nadobličky, pohlavné žľazy,
  • na úpravu krvného tlaku (nízky zvyšuje a vysoký znižuje),
  • na zlepšenie celkového fyzického a duševného stavu,
  • na tlmenie nežiaducich účinkov širokospektrálnych antibiotík,
  • pri liečení vegetatívnej dystónie,
  • pri liečení depresívnych stavov,
  • peptických vredov žalúdka a dvanástnika,
  • na znižovanie psychického a fyzického preťaženia,
  • pri liečení ťažko sa hojacich rán a popálenín,
  • pri vyčerpaní organizmu,
  • materská kašička vyhladzuje a omladzuje pokožku a efektívne pôsobí v celom rade kožných problémov. “9

Presné dávkovanie materskej kašičky pre jednotlivé ochorenia uvádzame nižšie v odseku Užívanie materskej kašičky. Ide však o prehľad najčastejších zdravotných problémov – ak teda svoje ochorenie nenájdete, nahliadnite do knihy Apiterapie Štefana Demeter.

“Pri podávaní materskej kašičky deťom je potrebná opatrnosť, pretože pri dlhodobom užívaní môže dôjsť k nežiaducemu urýchleniu pohlavného dospievania detí. Preto sa deťom podáva len výnimočne, väčšinou len pri oneskorenom vývoji alebo pri ťažkom priebehu základného ochorenia, a to v primerane nižších dávkach ako u dospelých. “14

“Materská kašička nemá vyhranený účinok len na niektoré orgány, ale zasahuje do celkovej látkovej výmeny a pôsobí na celý organizmus. Je známe, že podporuje celý imunitný systém a pomáha pri liečení širokého spektra ochorení. “10

mateří kašička historie a využití

“Ak si zopakujeme chorobné stavy, na ktoré má materská kašička blahodarný účinok, môžeme povedať, že u mnohých chorôb zvlášť zápalových a infekčných máme aj iné účinné lieky a materská kašička sa stala obohatením nášho liečebného arzenálu. Zaujímavejšie je skupina chorôb, ktoré môžeme pripísať na účet civilizácie.

Patria sem všetky stavy zavinené vyčerpaním, rozladením a narušením nervovo duševné sústavy, ktoré sa nakoniec prejaví poruchami v duševnej sfére, alebo telesnými následky a najčastejšie obomi. Patrí sem hrozivo rozšírené infarkty srdcového svalu, predčasné starnutie telesné aj duševné a do istej miery snáď aj zhubné nádoby. Je to problém celosvetový a čím vyspelejší štát, tým horšia situácia. Z nedostatku odpočinku a z psychického tlaku vznikajú duševné rozladenia a následky civilizačných chorôb, z ktorých žiadna nie je ľahká. “11

Materská kašička ako potravinový doplnok

“Materská kašička je vhodná pre všetkých, ktorých netrápia priame zdravotné ťažkosti, ale chcú sa vďaka prírode udržiavať stále vo forme a fit. Má tieto úžitkové a liečebné vlastnosti:

  • vysoko výživný produkt s veľkým obsahom proteínov a vitamínov,
  • blahodarne pôsobí na mozog,
  • spôsobuje zvýšený počet erytrocytov, súčasne zvyšuje množstvo hemoglobínu a tiež obsah železa v krvi,
  • pôsobí bakteriosteticky a batericidne,
  • má tonizujúci, protiradiačný a imunitný účinok,
  • stimuluje látkovú výmenu, zvyšuje životný tonus organizmu,
  • normalizuje krvný tlak,
  • zlepšuje elasticitu ciev,
  • zlepšuje funkciu vnútorných orgánov,
  • nemá výhradný účinok len na niektoré orgány, ale zasahuje do celkovej látkovej výmeny,
  • zvyšuje vlastné obranné sily organizmu a tým aj celkovú činnosť organizmu,
  • je cenným podporným liekom u celého radu ochorení. “12

“Ľudia, ktorí materskú kašičku užívajú pravidelne, potvrdzujú, že sa cítia veľmi dobre, sú fyzicky výkonnejší a odolnejší proti únave, majú lepšiu schopnosť učenia a kapacitu pamäte, lepšiu duševnú kondíciu, sebaistotu a dobrú náladu. Materská kašička teda pravdepodobne prispieva k celkovej stimulácii, vyššej odolnosti a správnej funkcii ľudského organizmu. “13

užívání mateří kašičky, mateří kašička v medu

Užívanie materskej kašičky

Materská kašička sa spravidla užíva perorálne, najčastejšie vo forme tabliet alebo lyofilizovaného prášku. Zvyčajná býva aj v mede a jeho kombináciách. Ďalším hojným spôsobom použitia je potom forma mastí, krémov a tekutín.

Najvhodnejšie je užívanie materskej kašičky v prírodnej surovej forme, s ničím nezmiešanú a ničím nekonzervovanú.

Pri užívaní prírodnej materskej kašičky dbajte na dôležité zásady: “Materská kašička sa nemá prehĺtať, musí sa nechať úplne rozpustiť v ústach. Akonáhle sa totiž dostane do žalúdka, stráca pôsobením kyslých žalúdočných štiav svoje vlastnosti. Preto sa tiež nemá materská kašička zapíjať vodou ani inými nápojmi ani sa užívať dohromady s jedlom. “15”

Odporúčaná dávka je 0,5 g čerstvej (alebo 200 mg lyofilizovanej) raz denne, ideálne ráno nalačno, približne 20 minút pred jedlom. V takom prípade sa materská kašička podáva pod jazyk, kde ju podržíte približne 5 minút. Odporúčaná doba užívania sú potom 2 až 4 týždne. “16

V prípade materskej kašičky v mede alebo v kombinácii s peľom či propolisom, užívajte zmes podľa uvedeného dávkovania opäť ráno nalačno, približne 20 minút pred raňajkami. Kúru s materskou kašičkou môžete opakovať po 2 až 3 mesiacoch.

Podávanie materskej kašičky u najčastejších ťažkostí a ochorení:

Astma: 1 lyžička medu zmiešaného s materskou kašičkou denne.

Žalúdočné vredy: 1 lyžička medu zmiešaného s materskou kašičkou, ráno 30 minút pred jedlom. K tomu 25 až 30 kvapiek propolisové tinktúry 3x denne.

Nespavosť: 1 lyžička materskej kašičky s medom na noc.

Klimaktérium, zádumčivosť, depresia: 1 lyžička materskej kašičky s medom 30 minút pred jedlom.

Zápaly ústnej dutiny: 1 lyžička zmesi materskej kašičky a propolisu má veľmi dobré výsledky. Nechajte ju v ústach až do rozpustenia.

Ekzémy: Vnútorne alebo zvonka užívajte 1 lyžičku zmesi materskej kašičky, medu a propolisové tinktúry. Zmes užívajte v pomere 94% medu, 4% materskej kašičky a 2% propolisové tinktúry. Pripravte si len menšie množstvo. “18

“Podávanie materskej kašičky pri onkologických ochoreniach nie je možné odporučiť, pretože materská kašička obsahuje tzv. Rastový hormón, ktorý môže spôsobiť rast buniek nádoru. Používa sa len v osobitných prípadoch pod dozorom apiterapeuta na vybraných klinikách. Odborné pramene neuvádzajú žiadne nebezpečné interakcie s liekmi a nie sú známe ani vážnejšie vedľajšie účinky. Možnosť alergickej reakcie je skôr teoretická. “17

 

Ďalšie poznatky o účinkoch materskej kašičky

“Materská kašička má široké spektrum biologických vlastností. Zastavuje rast rôznych druhov mikroorganizmov (črevných baktérií, zlatého stafylokokom, baktérií tuberkulózy, salmonely, pôvodcu sneti slezinnej a i.). Existujú údaje o antivírusovom pôsobení materskej kašičky a čiastočne aj o jej schopnosti zničiť vírus chrípky. “19

Ing. Štefan Demeter, CSS. vo svojej knihe Apiterapie: Liečenie včelími produktmi uvádza celý rad poznatkov svojich amerických kolegov:

“Materská kašička napomáha mozgu, takže zostáva, mladý ‘- nestarne, obsahuje acetylcholín, ktorý funkčne slúži mozgovej nervovej sieti k prenosu informácií,
podporuje pokles hladiny acetylcholínu, ktorý v pokročilejšom veku spôsobuje stratu pamäti a nedostatok koncentrácie,
je tiež dobrých zdrojom vitamínu B5, ktorý sa teší veľkej úcte pre svoje antidegeneratívne účinky a účinky proti starnutiu,
materská kašička obsahuje aj aminokyseliny a gamaglobulín, ktoré posilňujú náš imunitný systém a pomáhajú prekonávať vírusové infekcie,
obsahuje tiež steroly, zlúčeniny fosforu a acetylcholínu, ktoré sú potrebné na prenos informácií medzi nervovými bunkami.

Tieto poznatky by mohli pomôcť znížiť počet nežiaducich účinkov spojených s antibiotikami a znížiť objem lekári predpisovaných antibiotík. “20

Mateří kašička, plást, matečník

Veľký rozsah a potenciál použitia materskej kašičky je tiež v kozmetických prípravkoch. “Aplikácia materskej kašičky na kožu v mnohých štúdiách vykázala protizápalový účinok. Materská kašička je súčasťou sérii dermatologických preparátov používaných na osvieženie, regeneráciu a omladenie pokožky. Býva aj súčasťou mastí na ošetrenie spálenín a iných rán. “21

MUDr. J. Stoklasa opísal vo svojej knihe Včelie produkty vo výžive, lekárstve, farmácii a kozmetike výsledky niekoľkých štúdií, pri ktorých bolo zistené, že “preparáty s obsahom materskej kašičky odstraňujú vrásky, omladzujú kožu a podporujú regeneráciu pokožky. Ďalší autori chvália účinok lokálne aplikované materskej kašičky v kozmetológiu. Tu sa uplatňuje jej biologicky stimulujúci vplyv v lepšom prekrvenie, napätie a v celkovom vzhľade kože. U nás Fišera opísal dobré účinky materskej kašičky pri ošetrovaní zmien kože spôsobených jej fyziologickým starnutím. Zistil, že sa po 5 týždňoch u ošetrovaných pacientok vyrovnali povrchné začínajúce vrásky na čele a že takisto ustúpili asi u jednej tretiny z nich aj vejárovité vrásky v krajině očnej. Ďalšími zaznamenanými výsledky materskej kašičky bolo výrazné urýchlenie hojenia menších jazvičiek alebo spálenín zo slnka. “22

Výnimočný včelí produkt

“Aké sú teda účinky materskej kašičky na ľudský organizmus? Ide naozaj o zázračný liek? Skúsenosti s jej užívaním a liečením, ktoré sa hromadili po celé desaťročia, respektíve stáročia, dokazujú, že má veľmi pozitívny vplyv na ľudský organizmus ako chorého, tak i zdravého človeka. Včelia materská kašička je výnimočná potravina. Z opisov u ochorení a stavov, ktoré chceme zlepšiť, uvedených vyššie, ale aj z celej rady ďalších vyplýva, že je to naozaj mimoriadny produkt. Alternatívne liečenie materskou kašičkou môžem laickej verejnosti vrelo odporučiť. Včelárom potom jej štúdium, produkciu a využitie. “23

 

Úvodná foto: Wikimedia Commons, autor Waugsberg, CC BY-SA 3.0;

1 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 107, ISBN 978-80-87274-27-9

 

2 kolektiv autorů: Mateří kašička a propolis; Bratislava, Eugenika, 2017, str. 11, ISBN 978-80-8100-519-0

 

3 kolektiv autorů: Mateří kašička a propolis; Bratislava, Eugenika, 2017, str. 10, ISBN 978-80-8100-519-0

 

4 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 107, ISBN 978-80-87274-27-9

 

5 Titěra, Dalibor: Včelí produkty mýtů zbavené; Praha, Nakladatelství Brázda, 2006, str. 139-140, ISBN 80-209-0347-X

 

6 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 108–109, ISBN 978-80-87274-27-9

 

7 kolektiv autorů: Mateří kašička a propolis; Bratislava, Eugenika, 2017, str. 13, ISBN 978-80-8100-519-0

 

8 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 114, ISBN 978-80-87274-27-9

 

9 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 110–111, ISBN 978-80-87274-27-9

 

10 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 112, ISBN 978-80-87274-27-9

 

11 MUDr. Jan Šmíd: Včelí produkty ve výživě a lékařství; Liberec, 1968, str. 56–57

 

12 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 115, ISBN 978-80-87274-27-9

 

13 Titěra, Dalibor: Včelí produkty mýtů zbavené; Praha, Nakladatelství Brázda, 2006, str. 141, ISBN 80-209-0347-X

 

14 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 114, ISBN 978-80-87274-27-9

 

15 kolektiv autorů: Mateří kašička a propolis; Bratislava, Eugenika, 2017, str. 34, ISBN 978-80-8100-519-0

16 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 113, ISBN 978-80-87274-27-9

 

17 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 112, ISBN 978-80-87274-27-9

 

18 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 120–121, ISBN 978-80-87274-27-9

 

19 kolektiv autorů: Mateří kašička a propolis; Bratislava, Eugenika, 2017, str. 18, ISBN 978-80-8100-519-0

 

20 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 115, ISBN 978-80-87274-27-9

 

21 Titěra, Dalibor: Včelí produkty mýtů zbavené; Praha, Nakladatelství Brázda, 2006, str. 142 – 143, ISBN 80-209-0347-X

 

22 MUDr. J. Stoklasa: Včelí produkty ve výživě, lékařství, farmacii a kosmetice; Státní zemědělské nakladatelství, Praha, 1975, str. 153 – 154, ISBN neuvedeno

 

23 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 122, ISBN 978-80-87274-27-9

 

článok preložený z pôvodného článku na www.pleva.cz

Kalendár

marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategórie