Už asi každý ochutnal medovník, ale poznáte medovníkové guličky? Teraz nemám na mysli z obchodu, ale tie pravé domáce a voňavé.
Pripravila som ich rodine a oni si ich jednoducho zamilovali. Preto by som sa s vami rada o recept podelila. Či už máte alebo nemáte skúsenosti s medovníkom, tak sa guličiek nebojte, sú menej náročné a nakoniec aj celkom rýchle. Guličky sa hodia na Vianoce, ale aj len tak, keď chcete potešiť rodinu a svojich blízkych alebo priatelia.
Recept na medovníkové guličky
Medové pláty:
50 g masla
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžica mlieka
100 g práškového cukru
85 g medu
1 vajce
225 g hladkej múky
150 g mletých vlašských orechov na dokončenie
Krém:
100 g zmäknutého masla
½ plechovky karamelizovaného kondenzovaného mlieka
Postup:
Do misy nad vodnú paru dáme maslo, vajcia, med, mlieko, sódu, cukor a šľaháme ručným šľahačom 15 minút na najvyšší stupeň. Teplú hmotu vylejeme do misy s múkou a vypracujeme cesto. Urobíme z neho 2 – 4 bochníčky a položíme na papier na pečenie a necháme ich chvíľu vychladnúť.
Cesto potom rozvaľkáme na papieri na pečenie na plát a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 ° C po dobu 3 – 7 minút. Cesto môže pri vaľkaní trochu lepiť tak prípadne použijeme trochu hladkej múky na podsypanie.
Pláty necháme vychladnúť a rozmixujeme ich. Trochu omrviniek dáme bokom na obalenie guličiek. Zvyšok zmiešame s mletými vlašskými orechmi.
Pripravíme si krém:
zmäknuté maslo vyšľaháme a postupne doň zašľahávame skaramelizované kondenzované mlieko. Do hotového krému prisypeme omrvinky plátov s mletými orechmi a vypracujeme lepivé cestíčko. Vytvarujeme guličky a obalíme ich vo zvyšku omrviniek z medových plátov. Guľôčky môžeme urobiť okamžite a potom nechať stuhnúť v chladničke. Alebo si pripravené cestíčko necháme najskôr cca 2 hodiny stuhnúť v chladničke a potom z neho tvoríme guličky, so stuhnutým cestom sa lepšie pracuje.
Dobrý chuť 🙂
pôvodný článok preložený zo stránky www.pleva.cz
Galéria:
Najnovšie komentáre