Už keď začnú opadávať prvé listy zo stromov, veľa z nás sa začína tešiť na Vianoce, sviatky pokoja, mieru a pohody. Gazdinky a mamičky potom veľmi často trápia, aké pečivo deťom i návštevám ponúknuť. Pokiaľ totiž človek nad svojou životosprávou aspoň trochu premýšľa, príde mu pomerne nelogické zjesť na návštevách cez sviatky viac sladkého ako za celý zvyšok roka dohromady. A pretože sa nás často pýtate na zdravšie varianty cukroviniek, pripravili sme pre vás výber zdravých surovín na vianočné pečivo a tri recepty na zdravé pečivo.
Zdravé pečivo začína u zdravých surovín
Pokiaľ to myslíte so zdravým pečením naozaj vážne, stavte na kvalitné a skutočné suroviny. Začnite s čokoládou s vysokým obsahom kakaa, ktorá je síce o niečo drahšia a viac horká, avšak svojim obsahom nemôže lacnejším a menej kvalitným alternatívam konkurovať.
Určite sa vám niekedy stalo, že ste si kúpili tabuľku čokolády a chodili si po kocke či dvoch ulamovať až do večera, keď ste už v ruke držali len prázdny alobal. Niečo také sa s čokoládou s vysokým podielom kakaa nestáva – dáte si dve tri kocky a bohato vám stačí. A podobne to bude fungovať aj s cukrovinkami pripravenými z vysokopercentnej čokolády – zjete menej cukroviniek, ktoré budú výživovo kvalitnejšie.
A s ostatnými surovinami to môžete urobiť podobne: Biely cukor odporúčame nahradiť medom, ktorý má úplne inú chuť a jeho výživové kvality sú s bielym cukrom neporovnateľné. Ďalším nezanedbateľným bonusom medu je to, že na rozdiel od cukru zuby nekazia, ale naopak pomáha proti baktériám, ktoré za príčinou zubných kazov stoja.
Zaujímavé a chutné sú pre použitie do zdravších variantov sladkostí slivky, ktoré obsahujú množstvo minerálnych látok a vlákninu. Slivky preukázali svoje priaznivé účinky na reguláciu funkcie čriev, preto sa často používajú pri očistných kúrach. Vy ich ale môžete použiť pri tvorbe výborných vianočných praliniek.
Obľúbenou surovinou na vianočné pečivo bývajú orechy – my odporúčame najmä v našich končinách dostupné vlašské orechy, ktoré obsahujú zdravé tuky, vitamíny a sú známe ako superpotravina predchádzajúca množstvu chorôb.
Ak máte všetky zdravé suroviny pripravené v špajze, poďme sa pozrieť na recepty:
Pralinky z čokolády
Výborné čokoládové pralinky pripravíte behom chvíľky z troch základných surovín. Môžete ich podávať kamarátkam ku kávičke, dať do zobáčka deťom alebo si nimi upokojiť nervy po vianočných nákupoch.
Suroviny:
250 ml smotany
200 g kvalitnej horkej čokolády (min. 74 % kakaa)
na obalenie: kvalitné kakao, mleté vlašské orechy alebo včelí peľ
Postup:
Smotanu zahrejeme a do horúcej dáme nalámanú čokoládu a vymiešame hladkú zmes, ktorú necháme do druhého dňa vychladnúť. Lyžičkou odoberáme a tvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v kakau, mletých vlašských orechoch alebo včelím peľu. Pralinky skladujeme v chladničke.
Pralinky zo sušených sliviek
Vyrobte si chutné pralinky zo sušených sliviek a vlašských orechov. Obe suroviny skvele chutia, majú blahodarný vplyv na vaše zdravie a nepriberiete po nich ani gram.
Suroviny:
100 g sušených sliviek (najlepšie nesírených)
100 g vlašských orechov
Postup:
Ak sú slivky tvrdé, nechajte ich cez noc namočené vo vode a potom ich preceďte a osušte. Orechy namelieme a pridáme k slivkám a spoločne ich pomelieme buď na mlynčeku na mäso, alebo v robote. Vytvarujeme guličky a skladujeme v dóze v chladničke.
Orechové guličky
Orechové guličky obalené v čokoláde uspokoja maškrtné jazýčky vašich najmenších stravníkov. Krásne vyzerajú a skvele chutia.
Suroviny:
200 g vlašských orechov
1–2 lyžice medu
na obalenie: horká čokoláda so 74% kakaa alebo kakaový prášok
Postup:
Vlašské orechy nasucho na panvici opražíme a necháme ich vychladnúť, vložíme ich do mixéra a najemno rozmixujeme. Ku koncu pridáme podľa chuti med. Z hotovej hmoty tvoríme guličky a tie môžeme obaľovať v rozohriatej či strúhanej čokoláde alebo kakau.
článok preložený z pôvodného na www.pleva.cz
Najnovšie komentáre